Nugaros skausmas

Nugaros skausmas: priežastys ir gydymas

Nugaros skausmas jau seniai nebesiejamas tik su vyresniu amžiumi. Priešingai, šį nusiskundimą vis dažniau girdime jaunų pacientų tarpe. Pasyvus gyvenimo būdas, netaisyklinga laikysena, ilgos valandos dirbant kompiuteriu – be kartais pasitaikančių rimtesnių sveikatos sutrikimų, tai bene dažniausios nugaros skausmo priežastys. Po nugaros skausmu besislepiančią sveikatos problemą paprastai išduoda skaudama vieta, skausmo pobūdis bei jo intensyvumas. Tad kaip atskirti, kas sukėlė nugaros skausmą, kaip efektyviausiai jį gydyti ir kada geriausiai padeda kineziterapija?

Surakino nugarą

Nugaros skausmas ties juosmeniu

Klientai dažnai pasiskundžia, kad vos tik netinkamai pasilenkė ar staigiai pasisuko, juos ūmiai surietė stiprus ir veriantis skausmas, nugarą surakino. Tai iš tiesų yra raumenų spazmas arba kitaip – mėšlungis, o jis, kaip daugelis žinome, yra ypač skausmingas. Pagrindinė ūmaus skausmo priežastis yra raumens nepasiruošimas atliekamam judesiui. Tai gali nutikti miegant netaisyklingoje pozicijoje, sunkiai ir neatsargiai keliant, ilgai stovint ar sėdint ir staigiai pakeičiant kūno padėtį. Nors tokie nugaros spazmai gali pasitaikyti per visą nugarą, dažniausiai jie apima apatinę jos dalį. 

Be jau minėtų priežasčių, nugaros spazmai gali atsirasti dėl įvairių nugaros traumų, streso ar nerimo sutrikimų, kurie sukelia raumenų įtampą. Įtaką daro ir nepakankama mityba, per mažas išgeriamo vandens kiekis, kalcio trūkumas. Kartais staigūs nugaros surakinimai gali reikšti, kad turite problemų su tulžimi ar inkstais. Laiku nesiėmę tinkamo gydymo, surakintos nugaros skausmus galite jausti nuo kelių parų iki keleto savaičių, ypač, jei raumenys labai įtempti.

Nugaros skausmas ties juosmeniu

Nugaros skausmas ties juosmeniu

Kai pacientui skauda nugarą ties juosmeniu, pirmiausia pasiteiraujame apie jo gyvenimo būdą. Dažniausiai skausmo priežastis slypi per daug sėsliame gyvenimo būde, kuriame mažai fizinio aktyvumo. Tačiau būna ir atvirkščiai – dėl fizinio darbo ir labai aktyvaus laisvalaikio, kurio metu didėja traumų tikimybė. 

Įtaką taip pat daro raumenų nepasiruošimas, netaisyklingai atliekami fiziniai pratimai, sunkių daiktų kėlimas, nugaros raumenų ir raiščių įtampa, užspaustas nervas, disko degeneracija, stuburo išvarža ar slankstelių juosmens srityje išvarža.

Ūminis nugaros skausmas ties juosmeniu praeina pakankamai greitai. Jei skausmas juosmenyje tęsiasi ilgiau kaip tris mėnesius – jis jau yra lėtinis ir jo atsikratyti bus gerokai sunkiau, tad verta kreiptis pagalbos į kineziterapeutą. Tikslingi ir individualiai parinkti gydymo judesiu metodai padeda įveikti lėtinius skausmus ir užkirsti kelią panašius skausmus ateityje pajausti ir kitose kūno vietose.

Nugaros skausmas apačioje

Nugaros skausmai apatinėje dalyje ypač dažni. Paprastai skausmą šioje vietoje sukelia fizinė trauma, tačiau taip gali nutikti ir dėl įvairių sveikatos sutrikimų ar tiesiog raumenų įtampos. Per didelis fizinis intensyvumas ir staigūs judesiai gali patempti raumenis – dėl to sustingsta ir skauda apatinė nugaros dalis, atsiranda raumenų spazmai. Nugaros skausmą apačioje taip pat gali sukelti stuburo ar juosmens diskų išvaržos – ši rizika didėja su amžiumi. 

Šios nugaros dalies skausmą taip pat sukelia tokios priežastys, kaip kad:

      • fizinė trauma ir staigūs judesiai,
      • per didelis fizinis intensyvumas,
      • raumenų įtampa, 
      • stuburo ar juosmens disko išvarža,
      • artritas,
      • fibriomalgija,
      • spondilitas,
      • spondiliozė,
      • inkstų ir šlapimo pūslės infekcijos,
      • stuburo infekcijos,
      • nugaros smegenų vėžys.

Nugaros skausmas apačioje moterims 

Kineziterapeute Indre Kirklyte

Moterims apatinės dalies nugaros skausmai gerai pažįstami. Be jau minėtų bendrųjų priežasčių, skausmas nugaros apačioje išskirtinai moteriškąją lytį aplanko prieš menstruacijas arba jų metu – tai lemia nerviniai impulsai, kurie keliauja iš kiaušidžių ir gimdos. Moterims juosmenį gali skaudėti ir dėl gimdos uždegimo, jas gali kankinti gimdos kaklelio srities skausmas, taip pat tarp tokio skausmo priežasčių gali būti varginančios endometriozės, dismenorėjos, kiaušidžių cistų, gimdos fibromų sukelti skausmai“ - teigia kineziterapeutė Indrė Kirklytė.

Nugaros skausmai ties juosmeniu nėštumo metu pažįstami ir bene kiekvienai besilaukiančiajai. Tai dažniausiai nutinka penktąjį–septintąjį nėštumo mėnesį, kai dėl augančio vaisiaus pakinta pusiausvyros centras, o hormonai atpalaiduoja raiščius ruošdami moters kūną gimdymui. Nėštumo sukeltas nugaros skausmas labiausiai jaučiamas juosmens apačioje skersai uodegikaulio. Taip pat galite jausti skausmą nugaros viduryje, aplink juosmenį ar plintant į kojas.

Registracija konsultacijai pas moterų kineziterapeutę Indrę Kirklytę:



Nugaros skausmas, pereinantis į sėdmenis

Nugaros skausmo, pereinančio į sėdmenis, simptomatiką pacientai apibūdina labai specifiškai:

      • aštrus ir šaudantis skausmas,
      • stiprėja bandant išsitiesti, atsistoti, eiti, sėstis ar lenktis į priekį,
      • palengvėja tik atsigulus ant šono.

Kartu neretai jaučiamas kūno dilgčiojimas, tirpimas ar raumenų įtampa, spazmai sėdmenyse ar apatinėje nugaros dalyje. Šis skausmas dažniausiai atsiranda dėl įvairių traumų, stuburo kanalo susiaurėjimo (stenozės), raumenų uždegimo, piriforminio sindromo, stuburo tarpslankstelinio disko pažeidimo. Į sėdmenis pereinantis skausmas dėl struktūrinių stuburo ypatumų gali būti ir paveldimas arba netgi susijęs su naviko atsiradimu. 

Skausmas gali būti tiek ilgalaikis, tiek labai trumpai trunkantis. Dažniausiai tokio pobūdžio skausmu skundžiasi vyresni nei 50 metų asmenys, taip pat žmonės, turintys antsvorio bei įvairūs sportininkai.

Nugaros skausmas, pereinantis į koją

Kartais pacientai skundžiasi nugaros skausmu, kuris pereina į koją. Dažnai tokį skausmą apibūdina kaip veriantį, deginantį, taip pat jaučiamas dilgčiojimas ar jautrumas liečiant skaudamą vietą, raumenų silpnumas. Dėl tokio pobūdžio skausmo dažnai būna kaltas užspaustas sėdimasis nervas. Šiuo atveju skausmas lokalizuojasi vienoje kūno pusėje.

Kaip pastebi mūsų klinikos specialistai, į koją pereinantį nugaros skausmą gali lemti ir juosmens disko išvarža. Dėl šios priežasties skausmas tampa nuolatinis, jaučiami nugaros spazmai, kojos raumenų silpnumas, tirpimas, susilpnėja kelių ir kulkšnies refleksai. 

Toks skausmas gali atsirasti ir sergant arachnoiditu, artritu, taip pat dėl apatinės nugaros dalies raumenų ir raiščių patempimo. Įtaką daro ir paprasti kasdieniai įpročiai – prasta laikysena, netaisyklingas sunkių daiktų kėlimas, per mažas fizinis aktyvumas, stresas.

Plaučių skausmas nugaroje

Plaučių skausmas gali būti jaučiamas nugaroje. Dažniausios priežastys:

      • fizinė trauma,
      • raumenų įtampa,
      • skoliozė,
      • plaučių uždegimas,
      • pleuritas,
      • astma,
      • kostochondritas,
      • plaučių vėžys.

Plaučių skausmą nugaroje taip pat gali lemti ir širdies problemos – tuomet skausmas dažniausiai apima plaučius, nugarą, krūtinę ir paprastai jaučiamas tik kairėje kūno pusėje. Apskritai, plaučiai turi labai mažai skausmo receptorių, dėl to dažnai plaučių skausmas painiojamas su krūtinės skausmu. Į plaučių skausmą nugaroje vertėtų atkreipti dėmesį – negydant jis gali sukelti kvėpavimo sutrikimus.

Deginantis skausmas nugaros viršuje

Kaip rodo mūsų klientų patirtis, skausmas nugaros viršuje yra retesnis nei skausmas apatinėje dalyje, visgi į jį nereikėtų numoti ranka, nes toks skausmas taip pat turi savų priežasčių. 

Viršutinės nugaros dalies skausmą pacientai apibūdina kaip maudžiantį, dyglų ar primenantį elektros iškrovą. Skausmas jaučiamas tarp menčių arba vienoje stuburo pusėje nugaros viršuje. Kartu gali būti jaučiamas skausmas kakle, rankose ar krūtinėje. Pagrindinės šio skausmo priežastys:

      • fizinė trauma ir jos metu pertempti nugaros raumenys,
      • iškrypęs stuburas dėl netaisyklingos laikysenos, miegojimo nepatogioje padėtyje ar stuburo traumos,
      • stuburo išvarža,
      • sąnarių disfunkcija,
      • ilgas sėdėjimas nekeičiant kūno pozicijos,
      • artritas,
      • vilkligė,
      • refliuksas,
      • kaulų spurtai,
      • osteoartritas,
      • stuburo stenozė,
      • navikai.

Išskiriant abi kūno puses, dešinės pusės viršutinės nugaros dalies skausmas gali kilti ir dėl plaučių ar tulžies problemų, o kairės – tokių vidaus organų kaip kasa sutrikimo.

Skausmas tarp menčių

Kineziterapeute Daina Verbickaite

Nugaros skausmas tarp menčių retai kada būna susijęs su slankstelių ar stuburo pažeidimais, dažniausiai tokį skausmą sukelia problemos su ties mentėmis esančiais raumenimis ir jų patempimu. Taip gali nutikti dėl prastos laikysenos, netaisyklingos kaklo padėties, ypač ilgai dirbant prie kompiuterio ar žiūrint į mobilųjį telefoną, taip pat dėl neatsargaus svorių kėlimo ar patiriamo streso. Kartais tokį skausmą gali lemti ir stuburo problemos – išvarža, skoliozė ar osteoartritas, moterims - endometriozė“ – teigia vyr. kineziterapeutė Daina Verbickaitė.

Nervinis nugaros skausmas

Kartais pacientams skauda nugarą ir dėl nervų sistemos pažeidimų. Nervinio nugaros skausmo simptomatika:

      • deginantis arba skausmingai šaldantis pojūtis, primenantis elektros iškrovą,
      • dažniausiai juntamas apatinėje nugaros dalyje – juosmenyje, 
      • gali pereiti į galūnes ar sukelti jose tirpimą, dilgčiojimą,
      • skaudamoje vietoje dažnai sumažėja jautrumas,
      • įprastiniai priešuždegiminiai skausmą malšinantys vaistai neveikia. 

Nervinio nugaros skausmo priežasčių yra labai daug: užspaustas ar uždegiminis stuburo nervas, stuburo išvarža, netaisyklinga laikysena, fizinės traumos. Taip pat ir įvairios ligos – cukrinis diabetas, juostinė pūslelinė, trišakio nervo neuralgija, riešo kanalo sindromas. 

Tai lėtinis skausmas, sutrikdantis pacientų miegą ir apsunkinantis kasdienybę. Dažnai nervinis nugaros skausmas praeina savaime, tačiau jei skausmas intensyvėja, pereina į galūnes ar neduoda ramybės jums bent tris mėnesius – nenumokite ranka ir pasitikrinkite. 

Nugaros skausmas ir vėžys

Nors retai, tačiau nugaros skausmai gali būti susiję ir su naviko atsiradimu. Tai gali reikšti stuburo, plaučių, krūties, virškinamojo trakto ar kraujo vėžio diagnozę. 

Su vėžiu susijęs nugaros skausmas paprastai stiprėja ir blogėja palaipsniui, nesumažėja pailsėjus, o dažnai suintensyvėja nakties metu. Dažniausiai pasireiškia kaip aštrus, elektros iškrovą primenantis skausmas, kuris gali pereiti į kojas, krūtinę ar kitas kūno vietas. Vėžio atveju nugaros skausmą lydi kiti bendrieji vėžio simptomai: 

      • karščiavimas ir dažnos infekcijos, 
      • naktinis skausmas, 
      • prakaitavimas, ypač suintensyvėjantis nakties metu, 
      • nuovargis, kuris nepraeina pailsėjus, 
      • svorio masės mažėjimas be aiškios priežasties, 
      • šlapinimosi ar tuštinimosi sutrikimai, 
      • dusulys, 
      • silpnumas galūnėse bei skausmas, kuris suintensyvėja čiaudėjant ar kosint.

Leidžiami vaistai nuo nugaros skausmo

Nors daugeliui gali atrodyti, kad įsismarkavusį nugaros skausmą būtina malšinti medikamentais, iš tiesų, vaistai turėtų būti pati paskutinė stotelė gydant jūsų skausmą. Pirmiausia vertėtų išbandyti natūralesnius būdus, pavyzdžiui, kreiptis į kineziterapijos kliniką. Namuose pabandykite skausmą malšinti šildančiais arba šaldančiais kompresais bei masažais.

Jei visgi be vaistų išsiversti neįmanoma, nuo nugaros skausmų gelbėja nesteroidiniai skausmą malšinantys ir priešuždegimiškai veikiantys vaistai. Šie vaistai gali būti vartojami tiek tablečių pavidalu, tiek kaip leidžiami vaistai – šis būdas padeda greičiau numalšinti ūmų skausmą. Reumatinių ligų sukeltiems nugaros skausmams malšinti dažnai naudojamas nesteroidinių vaistų nuo uždegimo grupei priklausantys preparatai, kurie veiksmingai mažina sąnarių ir raumenų uždegimą ir skausmą. Lokalų raumenų ir sąnarių skausmą malšina dimeksido savo sudėtyje turintys tepalai.

Vaistus visada vartokite atsakingai. Jei turite gretutinių ligų ir geriate specialius vaistus ar esate vyresnio amžiaus, dėl vaistų suderinamumo vertėtų pasikonsultuoti su specialistu, nes vartojamų vaistų tarpusavio sąveika gali turėti neigiamų pasekmių jūsų sveikatai.

Dažniausiai užduodami klausimai:

Pas kokį gydytoją kreiptis dėl nugaros skausmo?

Jei vargina nugaros skausmas, pirmiausia vertėtų išbandyti konservatyvius gydymo būdus, pavyzdžiui, kineziterapiją. Tai labai veiksmingas būdas ne tik spręsti po traumų ir lūžių kilusias sveikatos problemas, bet ir lėtinius skausmus, kurie atsiranda dėl neteisingų kasdienių įpročių, įtampos, netaisyklingos laikysenos, sėslumo ar tiesiog natūralaus senėjimo. Einant pas kineziterapeutą, vertėtų įsisamoninti, kad tai – bendradarbiavimu grįstas gydymo būdas, nes svarbu gydymą tęsti ir namuose.

Pagalbos galite ieškoti ir pas šeimos gydytoją, jis taip pat gali nukreipti reabilitacijai pas kineziterapeutą ar pasiūlyti kitus skausmo gydymo metodus. Jei konservatyvus nugaros skausmo gydymas negelbėja, pagalbos gali tekti ieškoti pas gydytoją neurologą arba neurochirurgą.

Kaip atskirti nugaros skausmą nuo inkstų skausmo?

Nugaros skausmą apačioje gali sukelti inkstų uždegimas arba inkstų akmenligė. Jei nugaros skausmo priežastis yra inkstai, skausmas pasireikš šia simptomatika: 

      • skausmas jaučiamas gulint ir nesumažėja pakeitus poziciją,
      • skausmas – nuolatinis, 
      • skausmas dažniausiai aplanko vakare,
      • skaudama vieta – juosmuo, dažniausiai vienoje pusėje, bet gali apimti ir abi,
      • skausmas jaučiamas gilesniuose sluoksniuose nei įprasti nugaros skausmai,
      • akmenligės atveju skausmas – aštrus ir veriantis, inkstų uždegimo – bukas ir nuobodus.

Jei turite problemų su inkstais, nugaros skausmą dažnai gali lydėti ir tokie simptomai kaip karščiavimas ar šaltkrėtis, pykinimas ir vėmimas, tamsus šlapimas ir nuolatinis noras šlapintis, skausmas šlapinantis, kraujas šlapime. 

Inkstų vėžio atveju jaučiamas bukas skausmas, besitęsiantis nuo nugaros vidurio iki šonkaulių lanko apačios. Taip pat pacientai jaučia nuolatinį nuovargį, apčiuopia atsiradusį guzelį nugaros apačioje ar šone. Kitos inkstų ligos dažniausiai nesukelia jokio skausmo. 

Kaip gydyti nugaros skausmą namuose?

Jei skausmas nėra labai stiprus, nebūtina iškart griebtis vaistų – yra ir kitų būdų, kaip numalšinti nugaros skausmą. Pirmiausia pabandykite pagulėti karštoje vonioje arba dėkite šiltą kompresą, nes šiluma ramina. Kitiems, atvirkščiai, labiau padeda vėsinantis ir šaldantis efektas. Galite prie skaudamos vietos pridėti ledo arba bet kokią pakuotę iš šaldiklio. Nepamirškite pirmiau kompresą įvynioti į ploną rankšluostį ar medžiagos skiautę, kad nesudirgintumėte odos. Skaudamą vietą nebijokite pamasažuoti švelniais rankų judesiais, o jei patys nepasiekiate – paprašykite namiškių pagalbos.

Priklausomai nuo skausmo pobūdžio, vieniems gali padėti trumpas pogulis – gulėti reikėtų ant nugaros, ne ant pilvo. Kitiems, priešingai, gali pagelbėti neintensyvi fizinė veikla, pavyzdžiui, lengvas pasivaikščiojimas gryname ore ar nesudėtingi tempimo pratimai. Jei praktikuojate jogą, greičiausiai, žinote ir nugaros skausmus mažinančias jogos pozas – išbandykite jas. 

O kaip palengvinti nugaros skausmą, kai natūralios priemonės nepadeda? Griebkitės namų vaistinėlės – išgerkite tabletę nuo skausmo, patepkite skaudamą vietą vėsinančiu tepalu. Jei skausmas darosi nebepakeliamas arba kartu pasireiškia kiti simptomai, nieko nelaukite ir keliaukite pas gydytojus.

Kaip sumažinti nugaros skausmą nėštumo metu?

Kaip greitai numalšinti nugaros skausmą nėštumo metu be medikamentų pagalbos rūpi bene kiekvienai nėštukei, nes tai dažna problema, ypač paskutiniaisiais nėštumo mėnesiais. 

Kad sumažintumėte nugaros skausmą, pirmiausia atkreipkite dėmesį į savo laikyseną. Pasikeitus pusiausvyros centrui dėl augančio pilvuko dažna nėščioji stovėdama arba eidama atsilošia atgal – tai įtempia apatinės nugaros dalies raumenis, kas ir sukelia skausmą. 

Nėštumo metu ne mažiau svarbi ir avalynė – venkite aukštakulnių ir rinkitės patogius batus su minimaliu kulnu. Taip pat nepamirškite lengvos mankštos – ypač padeda lėti tempimo pratimai, kineziterapija ar specialios nėščiųjų mankštos baseine. Nugaros skausmą malšinkite šaldančiais arba šildančiais kompresais, švelniu masažu, lengvu pasivaikščiojimu, stenkitės miegoti ant šono arba nusipirkite specialią nėščiųjų pagalvę.

Kaip išvengti nugaros skausmų?

Labai dažnai nugaros skausmo priežastimi tampa visiškai paprasti dalykai – netaisyklinga laikysena, nepatogi kūno padėtis dirbant ar miegant, per mažas fizinis aktyvumas. Dėl šių priežasčių sukelto nugaros skausmo galima išvengti, tereikia išsiugdyti keletą teisingų kasdienių įpročių. 

Jei daug dirbate sėdėdami prie kompiuterio, pirmiausia įsitikinkite, kad jūsų darbo vieta yra pakankamai ergonomiška. Sėdėti stenkitės taisyklingai ir patogiai, nesikūprinkite, nesusilenkite, įsitikinkite, kad kompiuterio ekranas yra patogiame akių lygyje, kad sėdėdami nenorėtumėte kaklo lenkti į priekį. Taip pat sėdėdami nuolat keiskite pozicijas ir pasistenkite ilgai nelaikyti sukryžiuotų kojų – taip sutrinka kraujotaka.

Darbo metu leiskite sau pasimėgauti trumpomis poilsio pertraukėlėmis. Kas valandą ar pusantros atsitraukite nuo kompiuterio bent keletui minučių, prasitempkite, pasivaikščiokite – pailsinsite ir kūną, ir akis. 

Lygiai taip pat keisti kūno poziciją ir susireguliuoti sėdynę reikėtų, jei tenka ilgai vairuoti automobilį. 

Nepamirškite ir fizinio aktyvumo. Atraskite mėgstamą sportą – jei sporto salė visiškai jums nepatinka, tai tikrai nereiškia, kad reikia palaidoti viltį kada nors išvis sportuoti. Galbūt atrasite plaukimą, vaikščiojimą, bėgiojimą, grupines pilateso treniruotes, sportą su treneriu ar namuose prieš veidrodį pasitelkus „Youtube“ įrašytas treniruotes. Variantų tikrai daug, tereikia ieškoti, bandyti ir atrasti sau patogiausią ir teikiantį didžiausią malonumą. 

Jei patiems per sunku keisti įpročius ar nežinote, kaip teisingai tai daryti, kreipkitės į kineziterapeutą – jis ne tik nukreips jus teisinga linkme, bet ir pasiūlys profilaktines priemones, kaip palaikyti gerą savijautą ir normalias organizmo funkcijas, išvengti lėtinių skausmų bei kitų fizinės sveikatos problemų.

Nesikankinkite, užsiregistruokite nugaros skausmo profilaktikai pas mūsų specialistus pasirinkę jums patogų laiką žemiau:

Grįžti į tinklaraštį

Ar jus kamuoja nugaros skausmas?

Nesikankinkite, o pradėkite gydytis mūsų kineziterapijos klinikoje jau dabar.




Atsiliepimai apie mūsų kineziterapijos kliniką:

Susisiekite kineziterapeuto konsultacijai: