Fibromialgija

Viskas, Ką Reikia Žinoti Apie Fibromialgiją: Išsamus Gidas

Fibromialgija – kas tai?

Fibromialgija yra kompleksinė lėtinė skausmo būklė, pasireiškianti plačiai paplitusiu viso kūno skausmu ir raumenų įtampa. Ši liga dažnai diagnozuojama remiantis specifiniais simptomais ir skausmo taškais (angl. trigger points) kurie yra jautrūs spaudimui.

Be skausmo, fibromialgija pasižymi ir kitais simptomais:

  • Lėtiniu nuovargiu: Pacientai dažnai jaučia nuolatinį nuovargį, nepaisant pakankamo miego.
  • Miego sutrikimais: Nemiga, atsiradęs neramių kojų sindromas ir kiti miego sutrikimai yra dažni tarp sergančiųjų fibromialgija.
  • Kognityviniais sunkumais: Pacientai gali patirti sunkumų koncentruojantis, įsimenant informaciją ar mąstant, vadinamą "fibro rūku".
  • Emociniais ir psichologiniais sutrikimais: Depresija, nerimas ir kiti psichologiniai sutrikimai dažnai lydi fibromialgijos diagnozę.

Fibromialgijos etiologija nėra visiškai aiški, tačiau manoma, kad ji susijusi su centrinės nervų sistemos jautrumo pokyčiais, sukeliančiais skausmo signalų amplifikaciją. Genetiniai veiksniai, stresas, traumos ir kitos sveikatos problemos taip pat gali prisidėti prie ligos išsivystymo.

Nors fibromialgija nėra visiškai išgydoma, gydymo metodai apima skausmo malšinimą, kineziterapiją, elgesio terapiją ir gyvenimo būdo pokyčius, tokius kaip reguliarus fizinis aktyvumas, streso valdymas ir sveika mityba. 

Fibromialgija – tai liga

Fibromialgija yra kompleksinė lėtinė skausmo būklė, pripažįstama kaip atskira liga pagal Tarptautinę ligų klasifikaciją (TLK-10). Ši liga pasireiškia plačiai paplitusiu viso kūno skausmu ir yra lydima kitų simptomų, tokių kaip nuovargis, miego sutrikimai ir kognityviniai sunkumai.

Fibromialgija ir statistika

Fibromialgija reikšmingai veikia milijonus žmonių visame pasaulyje kasdien. Remiantis epidemiologiniais tyrimais, fibromialgija pasireiškia maždaug 2-4% pasaulio gyventojų, priklausomai nuo geografinės vietovės ir naudojamų diagnostikos kriterijų.

Ligos paplitimas ženkliai skiriasi pagal lytį. Moterys sudaro didžiąją dalį sergančiųjų fibromialgija, o jų sergamumo rodikliai yra 3-7 kartus didesni nei vyrų. Pavyzdžiui, vienas JAV atliktas tyrimas parodė, kad fibromialgijos paplitimas tarp moterų siekia 3,4%, o tarp vyrų - vos 0,5%. Šis skirtumas gali būti susijęs su hormoniniais veiksniais, skirtingu skausmo suvokimu ir vidiniais streso įveikimo mechanizmais.

Nors fibromialgija gali pasireikšti bet kokio amžiaus žmonėms, dažniausiai ji diagnozuojama vidutinio amžiaus asmenims, t.y., 30-50 metų amžiaus grupėje. Sergamumas didėja su amžiumi, o vyresnio amžiaus moterys (> 60 metų) turi didžiausią fibromialgijos susirgimo riziką.

Fibromialgijos paplitimas taip pat skiriasi priklausomai nuo etninės priklausomybės ir socioekonominės padėties. Jungtinėse Amerikos Valstijose atlikti tyrimai parodė, kad fibromialgija dažniau pasireiškia afroamerikiečiams ir ispanų kilmės asmenims, palyginti su baltaodžiais. Be to, žemesnio išsilavinimo ir mažesnių pajamų asmenys turi didesnę riziką susirgti fibromialgija.

Svarbu pažymėti, kad fibromialgijos paplitimo įverčiai gali būti netikslūs dėl diagnostikos iššūkių ir skirtingų kriterijų taikymo. Dažnai fibromialgija yra nepakankamai diagnozuojama arba neteisingai diagnozuojama dėl simptomų panašumo į kitas ligas, tokias kaip lėtinio nuovargio sindromas ar įvairios autoimuninės ligos.

Fibromialgija sukelia reikšmingą ekonominę naštą sveikatos priežiūros sistemoms dėl dažno sveikatos priežiūros paslaugų naudojimo, sumažėjusio darbingumo ar net atsiradusio neįgalumo. JAV atlikti tyrimai rodo, kad tiesioginės ir netiesioginės išlaidos, susijusios su fibromialgija, siekia milijardus dolerių per metus.

Fibromialgijos simptomai

Fibromialgija pasireiškia kompleksiniu simptomų rinkiniu, kuris gali reikšmingai paveikti paciento gyvenimo kokybę.

Pirmiausia, vienas iš svarbiausių fibromialgijos požymių yra lėtinis, plačiai paplitęs skausmas visoje žmogaus skeleto raumenų sistemoje. Pacientai dažnai apibūdina šį skausmą kaip nuolatinį, deginantį ar pulsuojantį jausmą, kuris gali apimti įvairias kūno sritis, įskaitant galvą, kaklą, pečius, nugarą, klubus ir galūnes. Skausmas dažnai sustiprėja nuo fizinio krūvio, streso ar oro sąlygų pokyčių.

Nuovargis yra kitas labai dažnas fibromialgijos simptomas. Pacientai jaučia nuolatinį nuovargį, kuris nepraeina net po poilsio ar gero miego. Šis nuovargis gali būti toks stiprus, kad trukdo kasdienei veiklai, darbui ir socialiniam gyvenimui. Dažnai kartu su nuovargiu pasireiškia ir miego sutrikimai, tokie kaip sunkumas užmigti, dažnas prabudimas naktį ar neįprastai lengvas miegas.

Kognityviniai sunkumai, dar vadinami "fibro rūku", yra kitas irgi labai dažnas fibromialgijos simptomas. Pacientai gali patirti sunkumų koncentruojantis, įsimenant informaciją ar priimant sprendimus. Šie sunkumai gali paveikti jų darbinę veiklą ir bendrą, kasdienį funkcionavimą.

Kiti dažni fibromialgijos simptomai apima galvos skausmus (dažnai įtampos tipo arba net migreną), virškinimo trakto sutrikimus (pilvo pūtimą, vidurių užkietėjimą ar dirgliosios žarnos sindromą), šlapimo pūslės problemas ir jautrumą aplinkos dirgikliams, tokiems kaip šviesa, garsas ar temperatūros pokyčiai.

Psichologiniai sutrikimai, tokie kaip depresija ir nerimas, taip pat neretai lydi fibromialgijos diagnozę. Šie sutrikimai gali būti tiek fibromialgijos pasekmė, tiek prisidėti prie simptomų pasireiškimo ir ligos eigos.

Fibromialgijos simptomai taip pat gali svyruoti ir keistis laikui bėgant. Pacientai gali patirti gerų ir blogų laikotarpių, kai simptomai sustiprėja arba susilpnėja.

Fibromialgijos simptomai

Fibromialgijos diagnostika

Fibromialgijos nustatymas gali būti labai sudėtingas ir reikalaujantis daug patirties iš diagnozuojančio specialisto. Kadangi nėra specifinių laboratorinių testų ar radiologinių tyrimų, kurie galėtų vienareikšmiškai patvirtinti šios ligos buvimą, diagnozė dažniausiai remiasi klinikiniais simptomais ir atidžiu paciento būklės vertinimu.

Pirmiausia, gydytojas turėtų surinkti išsamią paciento medicininę istoriją, atkreipiant dėmesį į skausmo pobūdį, trukmę ir lokalizaciją. Fibromialgijos skausmas dažniausiai apibūdinamas kaip plačiai paplitęs, lėtinis (trunkantis ilgiau nei 3 mėnesius) ir simetrinis viso kūno skausmas, apimantis abi kūno puses ir viršutinę, bei apatinę kūno dalis. Taip pat svarbu įvertinti kitus susijusius simptomus, tokius kaip nuovargis, miego sutrikimai, kognityviniai sunkumai ir psichologiniai sutrikimai.

Fizinis patikrinimas būna sekantis fibromialgijos diagnostikos etapas. Gydytojas turėtų atlikti išsamų skeleto raumenų sistemos patikrinimą, įskaitant skausmingų taškų (angl. trigger points) vertinimą. Pagal 1990 metų Amerikos Reumatologijos Kolegijos (ACR) kriterijus, fibromialgija buvo diagnozuojama, jei pacientas jautė skausmą mažiausiai 11 iš 18 specifinių taškų, esant tam tikram spaudimui toje vietoje. Tačiau šiuo metu vis dažniau naudojami 2010 metų ACR preliminarūs diagnostiniai kriterijai, kurie geriau apibrėžia simptomų sunkumą ir paplitimą, o ne tik skausmingų taškų skaičių.

Nors specifinių laboratorinių testų fibromialgijos diagnozei nėra, gydytojas gali paskirti kai kuriuos tyrimus, siekdamas atmesti kitas ligas su panašiais simptomais. Šie tyrimai gali apimti bendrą kraujo tyrimą, uždegiminius žymenis (pvz., eritrocitų nusėdimo greitį ar C-reaktyvųjį baltymą), skydliaukės funkcijos tyrimus, vitamino D kiekio nustatymą ir įvairius autoimuninių ligų žymenis. Normali šių tyrimų rezultatai gali padėti patvirtinti fibromialgijos diagnozę, atmetant kitas galimas ligas.

Kartais gali būti pasitelkiami ir vaizdiniai tyrimai, tokie kaip rentgeno nuotraukos, kompiuterinė tomografija (KT) ar magnetinio rezonanso tomografija (MRT), siekiant atmesti kitas skeleto raumenų sistemos ligas, galinčias sukelti panašius simptomus.

Fibromialgijos diagnostika reikalauja atidaus ir itin individualaus požiūrio į kiekvieną pacientą. Gydytojas turėtų atsižvelgti į visus simptomus, jų sunkumą ir poveikį kasdieniam gyvenimui. Daugelis pacientų prieš gaunant teisingą diagnozę susiduria su daugybe iššūkių ir klaidingų diagnozių, todėl svarbu, kad gydytojai būtų gerai susipažinę su fibromialgijos diagnostikos kriterijais ir metodais.

Fibromialgija – taškai

Fibromialgijos diagnostikoje ypatingą vaidmenį atlieka specialūs taškai, dar vadinami "trigger points" arba trigeriniais ar skausminiais taškais. Šie taškai yra anatominės vietos, pasižyminčios padidėjusiu jautrumu spaudimui ir dažnai yra naudojamos kaip vienas iš pagrindinių fibromialgijos diagnostikos kriterijų.

Tradiciškai, remiantis 1990 metų Amerikos Reumatologijos Kolegijos (ACR) kriterijais, fibromialgija buvo diagnozuojama, jei pacientas jautė skausmą mažiausiai 11 iš 18 specifinių taškų, esant standartizuotam spaudimui (maždaug 4 kg jėgai). Šie 18 taškų yra simetriškai išsidėstę abiejose kūno pusėse ir apima tokias vietas:

  1. Pakauškaulio raumenų prisitvirtinimo vietos
  2. Apatinė kaklo dalis, priekiniai kaklo raumenys
  3. Trapecinio raumens viršutinė dalis
  4. Antdyglinis raumuo, netoli antrojo šonkaulio
  5. Viršutinė išorinė žąsto dalis, netoli alkūnės
  6. Sėdmens raumenų viršutinė išorinė dalis
  7. Klubo sritis, netoli didžiojo gūžduobės gumburo
  8. Kelių vidinė dalis, riebaliniame audinyje

Šie taškai yra dvipusiai, t.y., simetriškai išsidėstę kairėje ir dešinėje kūno pusėse. Spaudžiant šiuos taškus, pacientas pajaučia skausmą, kuris yra neproporcingai stiprus, palyginti su spaudimo jėga.

Svarbu pažymėti, kad nors skausmingų taškų vertinimas buvo plačiai naudojamas fibromialgijos diagnostikoje, šiuolaikiniai diagnostikos kriterijai (2010 metų ACR preliminarūs kriterijai ir jų vėlesni patobulinimai) labiau pabrėžia simptomų sunkumą ir paplitimą, o ne tik skausmingų taškų skaičių. Pagal naujausius kriterijus, fibromialgija gali būti diagnozuojama remiantis plačiai paplitusiu skausmu, lydinčiais simptomais (nuovargiu, miego sutrikimais, kognityviniais sunkumais) ir simptomų trukme.

Fibromialgijos taskai

Vis dėlto, skausmingų taškų vertinimas išlieka labai svarbus fibromialgijos diagnostikos įrankis, ypač sudėtingais atvejais ar diferencinės diagnostikos metu. Gydytojas, atlikdamas išsamų paciento fizinį patikrinimą, turėtų atidžiai ištirti šiuos taškus, kartu įvertindamas bendrą paciento būklę ir kitus susijusius simptomus.

Nors skausmingi taškai yra svarbūs fibromialgijos diagnostikai, jie nėra visiškai specifiški šiai ligai. Kai kurie pacientai gali jausti skausmą mažiau nei 11 taškų, o kiti gali turėti skausmingų taškų, bet neatitikti kitų fibromialgijos diagnostikos kriterijų. Todėl svarbu, kad gydytojas atsižvelgtų į visus klinikinius duomenis ir paciento istoriją, prieš nustatydamas galutinę diagnozę.

Taip pat reikėtų nepamiršti, kad skausmingi taškai gali būti jautrūs ir pacientams, sergantiems kitomis skausminėmis būklėmis, tokiomis kaip lėtinis nugaros skausmas, miofascijinis skausmo sindromas ar lokalizuotas reumatinis skausmas. Todėl taip svarbu yra atidžiai įvertinti atliktą diferencinę diagnostiką ir atmesti kitas galimas ligas.

Fibromialgijos gydymas

Fibromialgijos gydymas yra kompleksinis ir vėlgi labai individualus procesas, reikalaujantis glaudaus bendradarbiavimo tarp paciento ir sveikatos priežiūros specialistų komandos. Kadangi fibromialgija pasireiškia įvairialypiais simptomais, gydymo planas turėtų būti pritaikytas kiekvienam pacientui atskirai, atsižvelgiant į jo specifinius poreikius ir ligos sunkumą.

Vienas svarbiausių fibromialgijos gydymo tikslų yra skausmo valdymas. Tam dažnai naudojami įvairūs medikamentai, įskaitant neopioidinius analgetikus, tokius kaip acetaminofenas ar nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Tačiau tokie vaistai ne visada yra pakankamai efektyvūs, todėl gali būti skiriami ir kiti, tokie kaip tramadolis ar duloksetinas.

Antidepresantai, ypač serotonino ir norepinefrino reabsorbcijos inhibitoriai, tokie kaip duloksetinas ir milnacipranas, taip pat naudojami fibromialgijos gydymui. Šie vaistai ne tik padeda mažinti skausmą, bet ir gerina nuotaiką bei miego kokybę. Tricikliai antidepresantai, tokie kaip amitriptilinas, taip pat būna naudingi, ypač pacientams, kuriems pasireiškia miego sutrikimai.

Kiti medikamentai, tokie kaip pregabalinas ir gabapentinas, priklausantys antikonvulsantų grupei, gali būti skiriami fibromialgijos gydymui dėl jų gebėjimo mažinti neuropatinį skausmą ir gerinti miego kokybę.

Be medikamentinio gydymo, labai svarbus vaidmuo tenka ir nefarmakologinėms priemonėms. Reguliari fizinė veikla, pritaikyta pagal paciento galimybes, gali padėti sumažinti skausmą, pagerinti miego kokybę ir bendrą savijautą. Rekomenduojama rinktis mažo intensyvumo aerobinius pratimus, tempimo ir jėgos lavinimo treniruotes. Vandens terapija taip pat gali būti naudinga, nes sumažina sąnarių apkrovą ir leidžia lengviau atlikti pratimus.

Kognityvinė elgesio terapija yra dar viena svarbi fibromialgijos gydymo dalis. Ji padeda pacientams geriau suprasti savo ligą, išmokti valdyti stresą, pakeisti negatyvius mąstymo modelius ir išmokti atsipalaidavimo technikų. Šios psichologinės intervencijos gali reikšmingai pagerinti pacientų gyvenimo kokybę ir padėti jiems geriau susidoroti su ligos sukeliamais iššūkiais.

Pacientams patariama praktikuoti streso valdymo technikas, tokias kaip giluminis kvėpavimas, meditacija, ar joga. Miego higienos gerinimas, pavyzdžiui, reguliaraus miego režimo palaikymas, miegamojo aplinkos optimizavimas ir kofeino bei alkoholio ribojimas, gali padėti pagerinti miego kokybę.

Papildomos priemonės, tokios kaip masažas, akupunktūra ar transkutaninė elektrinė nervų stimuliacija (TENS), taip pat gali būti naudingos kai kuriems pacientams, mažinant skausmą ir gerinant bendrą savijautą.

Fibromialgijos gydymas yra ilgalaikis ir praktiškai nuolatinis procesas, reikalaujantis aktyvaus paciento įsitraukimo ir pilno dalyvavimo gydymo procese. Privalu sukurti individualų gydymo planą, reguliariai stebėtų progresą ir prireikus koreguoti gydymo strategijas. Pacientų švietimas apie pačią ligą, jos valdymą ir galimas gydymo galimybes taip pat yra labai svarbus, siekiant užtikrinti optimalius gydymo rezultatus.

Tačiau, net ir nepaisant didelių pastangų, fibromialgijos gydymas išlieka itin sudėtingu iššūkiu, nes ne visi pacientai vienodai reaguoja į skirtingas gydymo priemones. Todėl svarbu nuolat ieškoti naujų gydymo būdų ir metodikų kurios padėtų būtent kiekvienam pacientui individualiai.

Fibromialgijos dieta

Nors nėra vienos universalios dietos, kuri tiktų visiems fibromialgija sergantiems pacientams, tačiau mityba gali atlikti svarbų vaidmenį kontroliuojant ligos simptomus ir gerinant jų bendrą gyvenimo kokybę. Sveika ir subalansuota mityba, paremta šviežiais, neperdirbtais maisto produktais, gali padėti sumažinti uždegiminius procesus organizme, pagerinti virškinimą ir sustiprinti pacientų imuninę sistemą.

Vienas iš pagrindinių fibromialgijos dietos principų yra vengti maisto produktų, kurie gali sukelti ar paskatinti uždegimus. Tai apima rafinuotus angliavandenius (baltus miltus, baltą cukrų), perdirbtus maisto produktus, transriebalus, raudoną mėsą ir kai kuriuos pieno produktus. Šie maisto produktai gali prisidėti prie uždegimų kylimo organizme, o tai savo ruožtu gali sustiprinti fibromialgijos simptomus, tokius kaip skausmas, nuovargis ir sąstingis.

Vietoj to, fibromialgija sergantys pacientai turėtų rinktis maisto produktus, pasižyminčius priešuždegiminėmis savybėmis, o tai apima:

  • Vaisius ir daržoves: Ypač tamsiai žalios lapinės daržovės, uogos, ananasai, paprikos ir brokoliai yra turtingi antioksidantų ir fitochemikalų, kurie padeda mažinti uždegimą.
  • Omega-3 riebalų rūgštimis turtingą maistą: Riebios žuvys (lašiša, skumbrė, sardinės), sėmenys (linų sėmenys, chia sėklos) ir riešutai (graikiniai, kedro) yra puikūs omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai, kurie pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis.
  • Pilno grūdo produktus: Pilno grūdo duona, rudieji ryžiai, bolivinė balanda ir avižos yra turtingi skaidulų, vitaminų ir mineralų, kurie padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje ir skatina gerąją žarnyno mikroflorą.
  • Ankštines daržoves: Pupelės, lęšiai ir žirniai yra puikus augalinių baltymų, skaidulų ir priešuždegiminių junginių šaltinis.
  • Žoleles ir prieskonius: Imbieras, ciberžolė, kajeno pipirai ir kiti prieskoniai turi natūralių priešuždegiminių savybių.

Be to, kai kurie fibromialgija sergantys pacientai pastebi, kad jų simptomai pagerėja ribojant tam tikrus maisto produktus, pvz., kofeiną, alkoholį, pridėtinį cukrų ar tam tikrus maisto priedus. Tačiau maisto netoleravimas yra labai individualus, todėl pacientai turėtų atidžiai stebėti savo individualias organizmo reakcijas į tam tikrą maistą ir prireikus koreguoti savo mitybą.

Geriausių rezultatų galima pasiekti derinant sveiką mitybą su kitomis gyvenimo būdo priemonėmis, tokiomis kaip reguliari fizinė veikla, streso valdymas ir pakankamas miegas. Rekomenduotina dirbti kartu su kvalifikuotu mitybos specialistu ar gydytoju, kuris galėtų padėti sudaryti individualų mitybos planą, atitinkantį specifinius jūsų poreikius ir sveikatos būklę.

Mityba iš tiesų gali būti naudingas pagalbinis fibromialgijos valdymo įrankis, tačiau ji neturėtų būti laikoma vienintele ar pagrindine gydymo priemone. Fibromialgijos gydymas reikalauja visapusiško požiūrio, apimančio medikamentinį gydymą, kineziterapiją, įvairias elgesio intervencijas ir kitas priemones, pritaikytas individualiai kiekvienam pacientui.

Fibromialgija ir fizioterapija

Tinkamai parinkta ir individualiai pritaikyta fizioterapijos programa gali sumažinti skausmą, pagerinti tam tikras raumenų funkcijas, padidinti viso kūno lankstumą ir ištvermę bei pagerinti bendrą pacientų gyvenimo kokybę.

Fizioterapijoje naudojamos įvairios priemonės fibromialgijos simptomų valdymui. Masažas gali padėti atpalaiduoti įtemptas raumenų grupes, pagerinti kraujotaką ir sumažinti skausmą. Transkutaninė elektrinė nervų stimuliacija (TENS) naudoja žemo voltažo elektros impulsus, kad slopintų skausmo signalus ir skatintų endorfinų išsiskyrimą. Šiluma ar šaltis taip pat gali būti naudojami skausmui ir raumenų įtampai mažinti - šiluma skatina kraujotaką ir atpalaiduoja raumenis, o šaltis mažina uždegimą ir sutetikia nuskausminimo pojūtį.

Vandens terapija, arba hidroterapija, yra dar viena fizioterapijos forma fibromialgija sergantiems pacientams. Pratimai šiltame baseine leidžia judėti lengviau, sumažina sąnarių apkrovą ir suteikia atpalaiduojantį poveikį. Vandens pasipriešinimas taip pat gali būti naudojamas raumenų stiprinimui ir ištvermės didinimui.

Fibromialgija ir kineziterapija

Kineziterapija fibromialgijai

Kineziterapija yra viena svarbiausių fibromialgijos gydymo dalių. Tinkamai parinkta ir individualizuota kineziterapija gali reikšmingai padėti mažinant skausmą, gerinant raumenų jėgą, ištvermę ir bendrą kūno funkcionalumą.

Vienas pagrindinių kineziterapijos tikslų yra padėti pacientams išlaikyti ir palaipsniui didinti fizinį aktyvumą, nepaisant ligos simptomų. Nors fibromialgija sergantiems pacientams dažnai sunku pradėti ir išlaikyti reguliarią fizinę veiklą dėl skausmo ir nuovargio, tačiau nuoseklus ir tinkamai dozuotas fizinis krūvis ilgainiui gali duoti tikrai didelę naudą.

Aerobiniai pratimai, tokie kaip ėjimas, plaukimas ar važiavimas dviračiu, yra vienas esminių kineziterapijos komponentų. Šie pratimai stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, didina ištvermę ir padeda palaikyti sveiką kūno svorį. Be to, aerobinis fizinis aktyvumas skatina endorfinų išsiskyrimą, kurie veikia kaip natūralūs organizmo nuskausminamieji ir nuotaikos gerintojai.

Jėgos lavinimo pratimai padeda kovoti su fibromialgijos sukeltu raumenų silpnumu ir skausmu ir yra dažniausi šios ligos simptomai, todėl tikslingas raumenų stiprinimas gali padėti mažinti skausmą, pagerinti laikyseną ir padidinti kūno stabilumą. Kineziterapeutas parenka individualiai pritaikytus pratimus su svoriais, elastinėmis juostomis ar naudojant tik savo kūno svorį, atsižvelgiant į paciento galimybes ir poreikius.

Tempimo ir lankstumo pratimai yra dažnai sekantis kineziterapijos elementas. Reguliarus tempimas padeda išlaikyti ar pagerinti sąnarių paslankumą, sumažinti raumenų įtampą ir skausmą. Joga ir pilatesas gali būti ypač naudingi fibromialgija sergantiems pacientams, nes šios praktikos apima įvairias kvėpavimo technikas, tempimą ir atpalaidavimą, padeda mažinti stresą ir nerimą.

Kineziterapijoje taip pat būna naudojamos įvairios kitos priemonės, tokios kaip masažas, mobilizacija ir minkštųjų audinių terapija. Šios technikos gali padėti atpalaiduoti įtemptas raumenų grupes, pagerinti audinių elastingumą ir sumažinti skausmą.

Labai svarbu, kad kineziterapijos programa būtų individualiai pritaikyta kiekvienam pacientui, atsižvelgiant į jo sveikatos būklę, fizinį pajėgumą ir simptomus. Kineziterapeutas turi glaudžiai bendradarbiauti su pacientu, nuolat stebėti jo būklę ir prireikus koreguoti sukurtą gydymo programą. Pacientai taip pat turi būti mokomi taisyklingos pratimų atlikimo technikos ir skatinami tęsti fizinę veiklą savarankiškai namuose.

Fibromialgija sergantiems pacientams labai svarbu paisyti savo kūno signalų ir ribų. Pernelyg intensyvus ar per ilgas fizinis krūvis gali sukelti papildomą skausmą ir nuovargį, todėl reikia rasti tinkamą pusiausvyrą tarp aktyvumo ir poilsio. Kineziterapeutas gali padėti pacientams atpažinti tokias ribas ir tinkamai dozuoti sau tinkamą fizinį krūvį.

Pratimai fibromialgijai

Štai keletas pratimų pavyzdžių, kurie gali būti naudingi fibromialgija sergantiems žmonėms:

  • Lengvas tempimas: Atsargiai tempiant raumenis ir sausgysles, galima padidinti lankstumą ir sumažinti raumenų įtampą. Pavyzdžiui, sėdint ant grindų, ištiesti kojas į priekį ir lėtai siekti pirštų galais kuo arčiau pėdų. Išlaikyti šią padėtį 15-30 sekundžių, tada atsipalaiduoti. Pakartoti 3-5 kartus.
Fibromialgijos pratimai
  • Joga: Joga apima kvėpavimo technikas, lengvus tempimo pratimus ir atpalaidavimą, kurie gali padėti sumažinti stresą ir skausmą. Pavyzdžiui, "katės" poza (angl. cat-cow) - atsistoti ant kelių ir rankų, sulyginus pečius virš riešų ir klubus virš kelių. Įkvėpiant, nugarą įlenkti žemyn, o iškvėpiant - išlenkti aukštyn. Kartoti 5-10 kvėpavimo ciklų.
Kates-karves pratimas
  • Vandens aerobika: Pratimai vandenyje yra ypač naudingi, nes vanduo suteikia pasipriešinimą raumenims, bet kartu sumažina sąnarių apkrovą. Pavyzdžiui, eidami baseine, pacientai gali kelti kelius aukštyn link krūtinės, o rankomis daryti plačius judesius į šonus. Kartoti 10-15 kartų, tada pakeisti kryptį.
  • Pilatesas: Pilateso pratimai daugiausia dėmesio skiria giluminių raumenų stiprinimui, kvėpavimui ir kūno suvokimui. Pavyzdžiui, gulint ant nugaros, sulenkti kelius ir padėti pėdas ant grindų. Įkvėpiant, įtempti pilvo raumenis ir lengvai pakelti dubenį nuo grindų. Iškvėpiant, nuleisti dubenį atgal. Pakartoti 5-10 kartų.
Fibromialgijos pratimai
  • Ėjimas: Lengvas ėjimas yra puikus būdas palaikyti fizinį aktyvumą ir pagerinti bendrą savijautą. Pradėti nuo trumpų pasivaikščiojimų (apie 5-10 minučių) ir palaipsniui ilginti trukmę iki 30 minučių per dieną. Svarbu pasirinkti patogų tempą ir klausytis savo kūno signalų.
  • Darbas su svoriais: Naudojant lengvus svorius ar pasipriešinimo juostas, galima stiprinti raumenis ir didinti ištvermę. Pavyzdžiui, sėdint ant kėdės, laikyti rankose nedidelius svorius ir lėtai kelti rankas į šonus iki pečių lygio. Nuleisti ir pakartoti 10-15 kartų.

Akupunktūra fibromialgijai

Akupunktūra, senovės kinų medicinos praktika, vis dažniau yra naudojama kaip papildoma gydymo priemonė fibromialgijos simptomams palengvinti. Įvedant plonas adatas į specifinius kūno taškus, akupunktūra gali padėti sumažinti lėtinį skausmą, atpalaiduoti įtemptas raumenų grupes, sumažinti stresą ir nerimą bei pagerinti miego kokybę. Nors akupunktūros veiksmingumas fibromialgijai gydyti vis dar yra tyrimų objektas, daugelis pacientų praneša apie teigiamą patirtį ir simptomų palengvėjimą po gydymo. Svarbu pažymėti, kad akupunktūra turėtų būti taikoma kartu su kitomis įrodymais pagrįstomis gydymo priemonėmis, tokiomis kaip fiziniai pratimai, elgesio terapija ir medikamentinis gydymas. Nors akupunktūra nėra visiems tinkamas ar priimtinas metodas, ji gali būti vertinga papildoma priemonė fibromialgijos simptomų valdymui ir gyvenimo kokybės gerinimui.

Vaistai fibromialgijai

Pagrindinis farmakologinio gydymo tikslas būna sumažinti skausmą, nuovargį ir kitus susijusius simptomus, taip pagerinant pacientų gyvenimo kokybę. Tačiau svarbu pažymėti, kad nė vienas vaistas nėra universalus ir veiksmingas visiems fibromialgija sergantiems pacientams, todėl reikia labai atidžiai įvertinti kiekvieno vaisto naudos ir rizikos santykį.

Viena dažniausiai naudojamų vaistų grupių fibromialgijos gydymui yra antidepresantai, ypač serotonino ir norepinefrino reabsorbcijos inhibitoriai, bei tricikliai antidepresantai. Nors šie vaistai tradiciškai naudojami depresijos gydymui, jie taip pat pasižymi skausmą malšinančiu poveikiu, veikdami per centrinę nervų sistemą. Duloksetinas ir milnacipranas ar amitriptilinas, gali padėti sumažinti skausmą, pagerinti miego kokybę ir sumažinti nuovargį. Tačiau šie vaistai taip pat gali sukelti nemažai šalutinių poveikių, tokių kaip burnos džiūvimas, svorio padidėjimas ar seksualinė disfunkcija, todėl jų vartojimas turi būti atidžiai stebimas gydytojo.

Kita svarbi vaistų grupė yra prieštraukuliniai vaistai, tokie kaip pregabalinas ir gabapentinas. Nors šie vaistai dažniausiai naudojami epilepsijos gydymui, jie taip pat gali būti veiksmingi mažinant neuropatinį skausmą, kuris dažnai pasireiškia fibromialgija sergantiems pacientams. Pregabalinas ir gabapentinas veikia slopindami perteklinius nervinius signalus, taip sumažindami skausmą ir pagerindami pacientų miego kokybę. Tačiau šie vaistai taip pat gali sukelti šalutinių poveikių, tokių kaip mieguistumas, galvos svaigimas ir koncentracijos sunkumai.

Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, tokie kaip ibuprofenas ar naproksenas, kartais skiriami fibromialgija sergantiems pacientams, siekiant sumažinti juos kamuojančių raumenų ir sąnarių skausmą. Tačiau jų veiksmingumas fibromialgijos atveju gali būti ribotas, nes uždegimas nėra pagrindinis ligos mechanizmas. Be to, ilgalaikis tokių vaistų vartojimas gali sukelti šalutinių poveikių, tokių kaip skrandžio dirginimas ar padidėjusi širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Miorelaksantai, tokie kaip ciklobenzaprinas, kartais skiriami fibromialgija sergantiems pacientams, siekiant sumažinti raumenų įtampą ir spazmus. Šie vaistai gali būti naudingi pacientams, kuriems pasireiškia intensyvus raumenų skausmas ir sustingimas. Tačiau miorelaksantų vartojimas turėtų būti atidžiai stebimas, nes jie gali sukelti mieguistumą, galvos svaigimą ir priklausomybę.

Gydytojai taip pat gali skirti kitus vaistus, atsižvelgdami į specifinius paciento simptomus ar gretutines ligas. Pavyzdžiui, miegui skirti vaistai, tokie kaip zolpidemas ar eszopiklonas, gali būti skiriami pacientams, kuriems pasireiškia sunkūs miego sutrikimai. Skydliaukės hormonų pakaitinė terapija gali būti naudinga pacientams, kuriems nustatomas subklinikinis hipotiroidizmas.

Įvairių vaistų vartojimas turėtų būti derinamas su kitomis gydymo priemonėmis, tokiomis kaip kineziterapija, elgesio terapija, streso valdymas ir mitybos pokyčiai. Tik daugiadisciplininis požiūris, apimantis farmakologines ir nefarmakologines gydymo metodikas, gali padėti pasiekti geriausių rezultatų valdant šios klastingos ligos simptomus.

Grįžti į tinklaraštį

Kankina fibromialgija?

Kineziterapija gali jums padėti. Išjudinkite ir sustiprinkite savo kūną ir taip apadėkite sau kovoti su kamuojančiais skausmais.










Atsiliepimai apie mūsų kineziterapijos kliniką:

Susisiekite kineziterapeuto konsultacijai: